← Techstars Blog

Parkinson. Psoriasis. Kræft. Stress. Der blev i alt kåret fire vindere til Startup Weekend Health i Aarhus 12-14/2, hvor 50 mennesker fra 19 forskellige lande på 54 timer skabte otte forskellige forretningsideer inden for sundhed.

Den overordnede vinder blev holdet SIMULIFE, der kombinerer spil og leg med virtuel reality briller og måling af bevægelser hos mennesker med Parkinson. Det er med til både at få patienter til at bevæge kroppen mere og samtidig giver det sundhedsvæsnet vigtig data til en mere målrettet behandling.

Innovationsprisen gik til Whyredin, der i en afgrænset periode kan lukke ned for alle forstyrrelser på telefonen som sociale medier, sms og mail. Det vil kunne forebygge stress på en arbejdsplads.

Bedste pitch gik til ideen Kræft Plan, der hjælper kræftramte til at få indblik i behandlingsprocessen for netop deres kræftform.

LEOiLab gav prisen til en ide, der hjælper mennesker med psoriasis til at få bedre behandling og livskvalitet via et nyt online fællesskab.

SIMULIFE – forbedre livet med Parkinson

Teamet bag SimuLife bestod af 8 deltagere og 7 forskellige lande, der i løbet af weekenden fik banket den vindende forretning sammen. Steven fra Australien pitchede idéen fredag aften, og Olena Ignatiuk fra Ukraine og Tomas Nemecek fra Tjekkiet var en del af teamet og valgte idéen af to grunde: Idéen var global fra starten og Steven havde en vindende entusiasme. Til spørgsmålet om, hvad der var bedst ved weekenden lød svaret fra Steven:

– Winning! Ha ha. Lørdag blev vi virkelig sammentømret som team, og vi fik øjnene op for hinandens styrker på kryds og tværs. Derudover fik vi kontakt til en health-professional, som kunne understøtte og validere vores idé. Der gik det også op for os at vores løsning faktisk kunne skabe værdi for både Parkinson-patienter og det lægelige personale med data, siger Steven Wibowo, der lige er flyttet til Aarhus fra Australia for at arbejde som forsker på Aarhus Universitet.

Aarhus Kommune ser potentialet

– Der er sket en positiv udvikling af Startup Weekend Aarhus Health. År for år er niveauet er steget, siger Ivan Kjær Lauridsen, velfærdsteknologichef, Center for Frihedsteknologi, Aarhus Kommune, der har været involveret i frem Startup Weekend Health og dette år igen som dommer.

– Løsningerne er i højere grad rettet hospitaler og på tværs af sektorer, så de er tættere på rent faktisk at kunne implementeres i fx Aarhus Kommune, siger Ivan Kjær Lauridsen, der også gerne vil have endnu mere samarbejde med brugere og borgere. Velfærdschefen vil gerne forsætte med at deltage i Startup Weekend, fordi det giver ham et overblik over, hvad der sker i innovationsmiljøet.

– Vinderne af dette års Startup Weekend kombinerede virtual reality med en potentiel kommunal løsning, og jeg tror, at vi også på sigt vil se flere vitual reality løsninger i den kommunale sektor, siger Ivan Kjær Lauridsen.

VIA: Vigtigt at blande kulturer og faglighed

– Når vi blander folk på tværs af professioner, alder, kultur og nationer, så giver 2+2 pludselig mere end 4. Vi oplever, at når vi tager forskellige folk ud af deres faste rammer og giver dem et fælles mål at gå efter, så sker der noget helt specielt. Man kommer til at arbejde på en helt anden måde end man gør på et kontor, siger Birgitte Woge Nielsen, koordinator af VIA Studentervæksthus Campus Aarhus N og lektor ved VIA University College, og fortsætter:

– Størstedelen af uddannelserne på VIA University College er typisk rettet mod det offentlige. Derfor er det især interessant at få vores studerende og sundhedsansatte til at tænke ud over de gængse rammer. Og det er Startup Weekend en perfekt ramme til, siger Birgitte Woge Nielsen.

Et stærkt lokalt fællesskab

Gennem over 4 år har et stort netværk af mange forskellige aktører skabet et community, der er gået sammen om at styrke entreprenørskab og innovation i Aarhus.

Startup Weekend blev arrangeret af frivillige ildsjæle og sponsoreret af Aarhus Kommune, VIA University College, INCUBA CareWare, Ingeniørforeningen, Google, Microsoft og LEOIlab. Ideerne blev søndag aften testet af et dommerpanel bestående af Aase Lydiksen, direktør for sundhedsuddannelserne os VIA University College, Ivan Kjær Lauridsen, velfærdsteknologichef i Aarhus kommune, Anette Nørgaard fra Microsoft Partners, Trine Winterø, CEO for MedTech og erhvervsmanden Claus Hommelhoff.

Tjek: www.facebook.com/swaarhus/

Sander Jensen