← Techstars Blog

Vanavond is het zover, de start van Startup Weekend Eindhoven 2014. We zitten nu op ruim 60 deelnemers en dik 30 mentoren. Die gaan hard aan de slag en presenteren over 54 uur 10 tot 12 verschillende startups. Dat creatieve proces van idee tot eindproduct is door filmmaakster Tiffany Shlain onder woorden gebracht.

ARVE Error: id and provider shortcodes attributes are mandatory for old shortcodes. It is recommended to switch to new shortcodes that need only url

Hieronder een vrije vertaling van de herkenbare 10 fasen uit haar YouTube. Dus kom je ook uit bij stap 5, het zwarte gat: geen paniek. Neem even pauze, ga een frisse neus halen, val de crew lastig met een pepernotengevecht, en…. ga weer door.

 1. Het vage concept.
  Ergens in je hoofd borrelt een idee. En dan heb je twee keuzes: het vlammetje langzaam laten doven, of er vol voor gaan. Tijd voor maken, team verzamelen… Welkom op Startup Weekend!
 2. Praat erover!
  Praat met iedereen in je omgeving zodat ze weten waar je mee bezig bent en je kunnen helpen in het proces. Dus ook andere teams. Eigenlijk heb je dit al gedaan met de pitch!
 3. Onderzoeken
  Neem tijd om meer over het onderwerp te leren kennen. Het Startup Weekend is kort, dus maak gebruik van elkaar, internet, het thuisfront. Bel mensen, stel vragen. Zonder dat je de tips en inspiratie direct uitwerkt op probeert toe te passen. He, zei daar iemand ‘serendipiteit’?
 4. Bouwen.
  Ga je idee uitwerken, stapje voor stapje. Zet de grove lijnen uit, zodat je ziet waar je heen gat en wat er allemaal uitgezocht moet worden.
 5. Twijfel.
  Bam. Van writers block tot Giga Faalangst, je gaat beren op de weg zien. Veel. Er is zoveel om uit te werken, zoveel te doen, zoveel wat er mis kan gaan. Met slechts een remedie: door blijven gaan. Met veel koffie ongetwijfeld.
 6. Pauze
  En toch, trap op tijd op de rem. Stop. Yup. Even gewoon niets. Afstand nemen. Zodat het concept de ruimte krijgt en je weer even alles in perspectief kunt zien. Work hard, play harder.
 7. Liefdevolle feedback
  Je hebt de blik van anderen nodig. Op je kindje, je project. En die kritiek gaat pijn doen. Zorg dus dat het constructief is door de juiste vragen te stellen en niet alleen om de minpunten te vragen. Die zijn het makkelijkste te geven omdat je daar het minste over hoeft na te denken. Besef dat trouwens ook als je een ander feedback geeft. Feedback moet helpen, niet een ander de put in praten.
 8. Kleine succesjes
  Vier ze! Je project is nog lang niet af, maar elke kleine stap die je zet verdiend een feestje. Elke stap is er weer eentje dichterbij het einde. Make some noise! (En de andere teams jaloers)
 9. Kijk terug
  Wat was je eerste idee ook alweer? Kijk eens terug in je aantekeningen van de start van het project. Vaak vind je daar de kern van je idee: dat waarvoor je het ook alweer allemaal deed, wat alles aan elkaar knoopt.
 10. Weet wanneer ‘t goed is
  Zeker binnen startup weekend een gouden regel. Je hebt beperkt de tijd en zoveel te doen: Better done than perfect. Jijzelf zit er helemaal in en ziet alles wat nóg beter kan, maar besef: geen enkel project zal ooit perfect zijn. Als het maar werkt, inspireert, klaar is om verder te groeien.

En een verkorte versie, bruikbaar als achtergrond van je telefoon:

Creatief proces

, , ,


Noud de Greef