← Techstars Blog

ShapewaysHugo Ploegmakers, werknemer #15 van Shapeways, genoot van het ondernemende publiek op Startup Weekend Eindhoven en vertelde niet over alleen de successen, maar ook de leermomenten in de afgelopen jaren.

Hoewel 3D printen nu een enorme vlucht heeft genomen, bestaat de mogelijkheid eigenlijk al 15 jaar. De kracht van Shapeways zit vooral in het beschikbaar maken van de techniek en het platform voor iedereen. Gestart in 2007 op de HTC, als spin-off Philips zelfs, en nu in 2014 een nieuwe fabriek geopend op de Kanaaldijk Zuid in Eindhoven.

ARVE Error: id and provider shortcodes attributes are mandatory for old shortcodes. It is recommended to switch to new shortcodes that need only url

Samenwerking met Soundcloud

Als eerste voorbeeld van de leermomenten was het voorbeeld van de samenwerking met Soundcloud. Niet iedereen kan een design maken, met de beschikbare tools indertijd althans.

Het idee was als via Soundcloud een ontwerp van de geluidsgolven van een favoriet muziekje omgezet kon worden naar een ontwerp voor een telefoonhoesje?

De verwachtingen waren hoog. Het zou gaan knallen. Veel verkoop. Veel productie. Maar hoe zou je de designs uit elkaar? De golven zijn niet direct herkenbaar, welk hoesje is voor wie? En wat als deze dienst echt viraal gaat? Komt de gebruikelijke productie in gevaar?

Uiteindelijk bleek het bestelde aantal minimaal. Maar om nu echt van een mislukking te spreken? Nee. Er was nu immers een platform voor zulke apps die verschillende (online) diensten aan elkaar knopen naar het systeem van Shapeways. Dat plaveide de weg voor het volgende partnerschap: Google. Dat werd een samenwerking om (technisch) design ook in beeld te krijgen bij meisjes rond het project Made w/ Code. Google.

Zonne grote vuurbal jong!

Probleem twee: Bam, explosie in fabriek van nylon die 60% uitmaakte van de grondstof in het productieproces van Shapeways. Mogelijk wat het materiaal een jaar lang beperkt leverbaar… En nu?

Shapeways ging op zoek naar andere leveranciers. Dat betekende veel onduidelijkheid over kwaliteit, dus moest men zelf meer controle gaan uitvoeren op de kwaliteit, zowel in het eigen proces als bij leveranciers. Daarvoor vloog men de hele wereld over met als tweede passagier een machine om de kwaliteit te meten. De klanten hebben er uiteindelijk niets van gemerkt en dit probleem leverde een groot voordeel op beter begrip van eigen proces.

Hurricane Sandy: NY, we might have a problem…

Probleem 3: Storm. Een simpel mailtje van de directeur, over de storm Sandy die naar NY kwam. In het kort: ‘Let op, mensen kunnen mogelijk niet naar het werk komen in New York, en thuis werken zou lastig zijn zonder stroom.

Hugo Ploegmakers (Shapeways) presenteert op Startup Weekend EindhovenGelukkig draaide er ook een fabriek in Eindhoven, dus productie kon gewoon doorgaan. Dacht men. Helaas, de servers stonden bij La Guardia Airport. Die luchthaven nabij New York was ook hermetisch afgesloten, dus ook de servers onbereikbaar. Shapeways lag plat, ook niet in Eindhoven.

Maar he, ook hier van de nood een deugd maken: Al die ideetjes die zijn blijven liggen werden nu opgepikt en uitgewerkt. Veel tijd voor todo lijstjes, brainstormen enzovoort. Het was een bijzondere ervaring in NY. Binnen het ecosysteem van Startups werden alle beschikbare middelen gedeeld. Stroom, kabels, alles wat er wel was.

Voor Hugo een eyeopener: dat moet ook meer en meer vorm krijgen Eindhoven. Wees open en deel. Dat is dan ook de reden ook dat hij op het podium stond, om zo de volgende ‘Shapeways’ te helpen. 


, , , , , , ,


Noud de Greef