← Techstars Blog

Fiindcă următorul eveniment e dupa colț, astăzi ne vom uita peste planul de desfășurare 🙂

STARTUP WEEKEND este o mișcare susținută de GOOGLE menită sa inspire și să ajute tinerii antreprenori să învete bazele fondării unui Startup.

Fie că ai deja o idee de afacere, îți dorești să nu depinzi de un job convențional sau pur și simplu vrei să experimentezi lucruri noi care să te ajute să te dezvolți personal și profesional poți să te înscrii și să petreci un weekend productiv alături de noi.

Planul e următorul :

 Vineri:

 • participanții care au deja o idee de business își prezintă ideile în fața tuturor participanților în 60 de secunde.
 • Toți participanții votează ideea/ideile care le-au placut, așa că fiecare participant care si-a pitchuit ideea va trebui să își atragă votanții și oamenii care să facă parte din echipa lui
 •  Ideile cu cele mai multe voturi urmează să fie dezvoltate iar pentru asta se formeaza echipe în jurul lor. Marimea echipei diferă, au fost și echipe de 3 persoane dar și de 11 persoane.

Dacă cineva are o idee în care crede cu tărie, dar care nu a fost foarte populară poate, totuși, să încerce să își constituie o echipă din participanții din sală sau, de ce nu…să profite de atmosfera motivantă și să își dezvolte chiar el/ea ideea.

Toată lumea e invitată să participe la evenimentul nostru. Credem că fiecare participant are cel puțin un skill care în face special. Secretul e să fim atenți și să comunicăm unii cu alții. Fără disciminare!

 • Există 3 categorii de participanți: developers, designers și business (marketing, sales, comunicare, business development .etc), deci daca ești programator și nu știi oameni de business ai ocazia să îi întâlnești și să îi convingi să lucreze pentru ideea ta. La fel, dacă ai nevoie de un programator pentru ca ideea ta să prindă viață poți găsi un asemena profesionist  între ceilalți participanți. În felul acesta toate ideile au șanse egale să devină business-uri adevarate.

Dacă ai prieteni care îți susțin ideea și care vor să se implice în dezvoltarea ei poți să vii cu o parte din echipă deja formată, ba chiar beneficiați și de un discount.

 Ce fel de idei sunt acceptate?

In principiu ideile pe online, mobile, tehnologie, inginerie, medical tech sau legal sunt mai ușor de materializat în 52 h, cu toate acestea pot fi prezentate și idei din alte arii, idei de business-uri offline.

In cazul în care ideea ta are aplicabilitate mai mare offline e recomandat ca pe parcursul weekendului sa te concentrezi pe livrabilele de comunicare sau servicii de care are nevoie ideea ta (de exemplu: site-ul web, aplicația mobilă pe care vrei să o folosești etc).

Nu acceptam idei la care s-a lucrat deja. E în regulă sa faci research, sa discuti cu diferite persoane despre ideea ta, sa analizezi ideea din toate punctele de vedere, dar e important sa nu fi  implementat deja vreo componentă. In felul acesta fiecare echipă va porni din acelasi punct.

Sambata :

 • vei lucra efectiv la idee de afacere, împreună cu echipa și vei primi ajutor și sfaturi de la mentori. Pentru această etapă fiecare echipă își aduce laptop, extra monitor și ce mai crede că îi este necesar. Noi vom asigura conexiunea la rețeaua electrică și accesul la internet. Spațiul de lucru va fi Biblioteca Facultății de Inginerie a Universității Petru Maior.
 • în această zi vom recomanda validarea ideei (customer validation) care se realizează prin interviuri pe teren cu potentiali clienti, chestionare și orice altă metodă prin care vei considera că poți să primești un feedback la ideea pe care o dezvolți.
 • pentru a simplifica planul de materializare a ideii tale iți vom sugera crearea unui model de business. Pentru asta de obicei, participanții folosesc un model simplificat( Business Model Canvas) care cuprinde toate aspectele unui business și care te va ajuta să economisești timp.
 • în același timp echipa va trebui să lucreze la implementarea ideii, la crearea unui prototip. practic să pună în aplicare modelul de business creat. Avand in vedere ca timpul e scurt, este destul de dificil sa finalizați de aplicat planul și să dezvoltați până la forma finală site-ul, aplicația sau ce v-ați propus să faceți, de aceea încurajăm fiecare echipă să realizeze măcat un prototip (proof of concept, landing page, website cu dummy data) al produsului final.
 • în paralel ați putea începe chiar și promovarea ideei și puteți încerca deja să faceți vânzări.
 • Mentorii vor sta la dispoziția echipelor pe tot parcursul weekendului conform unei planificări. Fiecare sesiune de mentoring va dura aproximativ 30 de minute pentru fiecare echipă cu fiecare mentor în parte.

Cine sunt mentorii?

Mentori sunt antreprenori de succes, investitori sau profesioniști cu experiență în dezvotarea unui startup sau în finanțarea unui aseamenea tip de afacere. Unii dintre ei și-au vândut deja startup-urile unor mari compani.  Lista de mentori o gasești aici:http://www.up.co/communities/romania/targumures/startup-weekend/5388#event-coaches

 Duminica:

 • veți lucra în continuare la implementarea planului, la dezvoltarea și la implementarea idei în echipă și cu ajutorul mentorilor.
 • spre finalul zilei va trebui să pregatiți pitch-ul final, adică prezentarea reușitelor de pe parcursul weekendului
 •  la final fiecare echipă își va prezenta idea si ce a reusit sa facă (modelul de business, validare clienților, prototipurile produselor)
 • urmează ca juriul, format din mentori în principal, să aleagă câstigătorii și să înmâneze premiile pentru munca depusă de echipe.
 •             După jurizare și premii toată gașca de participanți e poftită la PARTY!

După ce criterii se jurizează?

 • criterii de jurizare: Business Model, Customer Validation, Design & Implementation

 Ce premii vor fi?

Premiile oferite nu sunt premii menite sa ajute cat mai mult startup-urile dupa eveniment, cum ar fi:

 • oportunitate de a te intalni si prezenta ideea in cadrul unui accelerator de afaceri si posibilitate de a fi acceptat in programul de incubare/accelerare. Acceptarea intr-un astfel de program inseamna ca acceleratorul investeste in echipa, iti ofera mentoring si relatii, oportunitate de finantare ulterioara
 • hosting,
 • free pass program accelerare SeedForTech
 • consultanta, mentoring
 •  bilete la conferinte sau hackatons (Techsylvania)

            De ce sa participi? Ce castigi?

 • cel mai important castig este the learning experince. Inveti ce inseamna sa iti faci un startup intr-un mod practic, ajungi sa treci prin multe situatii specifice lansarii unei afaceri, si asta intr-un timp foarte scurt
 • inveti ceva nou. Au fost participanti care fac ceva in viata de zi cu zi si la SW au facut total altceva. De ex. sunt progranatori si la event au mers pe strada sa vb cu potentiali clienti
 • Cunosti potentiali parteneri de afaceri, poti cunoaste persoane din arii de care ai nevoie pentru dezvoltarea afacerij tale si altfel nu ai putea sa ii abordezi asa usor. De asemenea lucrezi efectiv in echipa, poti vedea exact care e chimia dintre membrii ei, sinergia echipei si astfel poti sa iti dai seama cum iti doresti sa evolueze echipa ta.
 • poti sa iti lansezi efectiv o afacere. Sunt startup-uri care au pornit de la un eveniment SW: Zaarly, FoodSpotting, Babelverse
 • Ai ocazia sa faci networking cu persoane influente si de success, poti cunoaste potentiali investitori
 • e o experienta din care inveti lucruri noi despre tine, te dezvolti si castigi mult mai mult decat ai castiga intr-un weekend obisnuit…in care cei mai multi dintre noi ies in oras/pub/club 🙂
Pal Zsolt