← Techstars Blog

Proxible logoShinjan Dasgupta noemt zichzelf een wantrepreneur (Want To Entrepreneur), maar is dat stadium allang voorbij met Proxible. Proxible is ontstaan op de vorige editie van Startup Weekend Eindhoven.

Shinjan had een idee over combinatie van mobiel, content en sensors. Realtime informatie is niet meer genoeg. Er moet iets komen om te kunnen voorspellen welke informatie nodig is en op welke plek. Tijdens Startup Weekend kreeg dat idee meer en meer vorm, maar was daarmee nog lang niet af. Tijdens deze editie vertelde hij over het vervolg en de tips voor de nieuwe generatie.

De eerste stap: netwerken. Ga praten met mensen. Voor inspiratie, voor advies, en mogelijke samenwerkingen. Uiteindelijk kreeg hij ook zo ruimte voor werkplekken. Zijn tip om met andere drukbezette* CEO’s in gesprek te komen: ga de lunchpauzes af. Zoek uit waar de mensen zitten die je kunnen helpen, en wees daar aanwezig.

ARVE Error: id and provider shortcodes attributes are mandatory for old shortcodes. It is recommended to switch to new shortcodes that need only url

Kritiek, kritiek, en nog meer kritiek

Zorg voor veel testmogelijkheden en luister naar je gebruikers. Elke feedback is welkom, leer van je fouten. Dat is niet altijd even leuk: mensen gaan je idee tot de grond toe afkraken. Shinjan’s advies: als je echt gelooft in je idee, blijf doorgaan. Blijf vragen om feedback. Van bestaande producten en ook voor ideeën die je hebt. Je weet daarmee snel of het kan werken en wat niet, en betrekt gelijktijdig je doelgroep.

Schakel experts in en werk aan je team

Tweede tip: zorg dat je blijft werken aan je team en op tijd experts betrekt. Met name op het gebied van Sales. Het eerste echte succes zal nog wel even op zich laten wachten, dus je hebt nog niets anders te verkopen dan vertrouwen in een idee. Die salespersoon moet de beste zijn die je kunt krijgen, want hij heeft geen merk om op terug te vallen

Presentation Shinjan Proxible

Je kunt hem natuurlijk wel helpen door te zorgen voor een eerste klein succes. Je MVP, minimal viable product, zorg dat een basisoplossing hebt die kunt verkopen en daarmee je eerste inkomsten krijgt. Dat product is niet perfect en zeker niet je einddoel, maar met die inkomsten kun je blijven bouwen, blijven bestaan. Better done than perfect.

Zo kun je jezelf onderhouden en de noodzaak van investeerders zolang mogelijk uitstellen of in elk geval minimaliseren. Geld blijft een probleem, het leven binnen een Startup is hard. Mensen uit je team zullen wegvallen, ook vanwege tijdsdruk, stress, ego’s.

Er is zoveel uit te zoeken, ieder heeft zijn eigen visie. Shinjan heeft elke week een sessie waarin iedereen opschrijft wat hij gedaan heeft en wat hij denkt dat beter kan. Zo blijft de focus op het werk en wordt iedereen gehoord. Geld heb je misschien niet, maar wederzijds respect is veel meer waard.

Innovatie dankzij partners

Proxible is nu toe aan de volgende stap, met samenwerkingen met KLM (Om personeel tijdig te laten weten of ze bij de goede (of verkeerde) gate staan en zo vertraging te voorkomen), EIndhoven 365 (Bij Glow en nu een nieuw project een loyaliteitssysteem), NS, (bestelsysteem).

Met zulke partners en de speciale modules kan het product groeien. Er is geld om iets te ontwikkelen en een partner voor feedback. En zodra elke dienst werkt en live staat, kan hij vaker verkocht worden. Daar zit de kans: ga op zoek naar partijen met speciale wensen, ontwikkel een klein onderdeel speciaal voor die klant en probeer het daarna vaker te verkopen. Schalen!

Werk samen met manusjes van alles

Je bent een startup, er moet veel gebeuren. Je weet vooraf niet wat voor verschillende vaardigheden er nodig zullen zijn. Erg handig om dan een marketeer te hebben die ook video’s kan maken. Een techneut die ook overweg kan met designklusjes. Ook hier weer: better done than perfect. Neem de kritiek voor lief want je hebt weer iets af, krijgt er feedback op, hebt ervan geleerd en kunt doorgroeien. 

* Nog een tip van Shinjan: De enige reden dat er CEO op zijn visitekaartje staat? Dan ellen de mensen uit de oude corporate wereld eerder terug.


, , ,


Noud de Greef