Каков е процесот на гласање за најдобрите идеи!

Како што веќе знаете Startup Weekend е три-дневен настан. Првиот и вториот ден учесниците ќе имаат можност да ги претстават своите идеи и да започнат да работат на прототип или демо верзија, а третиот ден специјална жири комисија составена од најдобрите специјалисти, претприемачи и претставници на стартап фондови ќе ги изберат најдобрите тимови.

Денешната статија е сврзана токму со гласањето и избирањето на победниците. Или поточно денес ќе ви го објаснам целиот процес на гласање.

Според универзалните правила на Startup Weekend, жири комисијата ќе го избере победникот според три категории:

Бизнис модел:

Бизнис моделот претставува срцето на целиот проект. Ако немате одговор на сите овие прашања, вие ќе го изгубите своето време на претставување на функции и на крај ќе морате да се вратите од почеток:

1. Кои се вашите корисници?

2. Која е вашата основна вредност на предлогот?

3. Кои се вашите најважни активности?

4. Кои се вашите приходи?

5. Која е вашата структурата на трошоците?

6. Кои се вашите најважни партнери/ресурси?

7. Кои се вашите канали за дистрибуција?

8. Која е вашата roll-out стратегија?

Одобрување од страна на потрошувачите:

Дали сте ги превзеле соодветните чекори со цел да им обезбедите поддршка на вашите потенцијали корисници и со тоа да ги зајакнете вашите претпоставки? Претставете си го ова одобрување од страна на корисниците како доказ за подобрување на вашиот бизнис модел. Колку повеќе коментари имате во врска со вашиот производ, толку поефикасна ќе биде вашата стратегија за развој на тој производ.

Процес на спроведување или извршување на планот/идејата

Овде треба да одговорите на едно прашање: што вие и вашиот тим успеавте да направите во текот на викендот. Дури и најсилниот бизнис планов, нема да е ефикасен ако немате тим кој ќе знае како да го спроведе тој план.

Објаснувајќи им на членовите на жири комисијата до каде сте стигнале со спроведувањето на тој план, ќе им даде претстава затоа како ќе изгледа вашиот производ, но ќе им даде претстава и за вас и вашите вештини. Запомнете, инвеститорите инвестираат не само во вашата идеја, но и во вашиот тим.

Тимовите имаат 5 минути да ги презентираат своите идеи и 3 минути да одговорат на прашања од страна на жири комисијата.

Регистрирајте се сега и нашиот тим ќе ви помогне да ги одговорите сите тие прашања пред настанот!
Зошто програмерите треба да дојдат на SW Skopje

Минатата недела имавте можност да ги прочитате одговорите на најпоставуваните прашања сврзани со SW. Оваа недела, ќе ви дадеме неколку причини, зошто, програмерите, дизајнерите и бизнис/маркетинг/ПР специјалистите треба да дојдат и да се дружат со нас од 8-10 Мај во просториите на Telekom Innovation Center.

Јас не сум програмер, но за сметка на тоа, познавам многу (мажи и жени програмери) и според мене сите тие имаат еден исти начин на гледање на работите.

Е сега, сите ние знаеме дека програмираат (кодираат). Тој код се користи од мнооогу луѓе и без него, нашите омилени интернет работи (апликации, програми и веб страници) нема да постојат. Па така целиот бизнис сврзан со тие работи, нема да постои и луѓето како мене ќе останат без работа! (ако се чудите јас сум маркетинг експерт).

Е, добро тоа е мојата филозофија на работите.

Програмерите најчесто сметаат дека ако го напишат најдобриот код на светот, тој ќе биде лесен за пронаоѓање од страна на кориснциите, лесен за разбирање и користење.

Тие многу често се наоѓаат во стапица кога започнуваат да мислат дали тој код или производ  (на пример апликација), ќе им биде корисен на корисниците и да се трудат да ги разберат своите потенцијални потрошувачи. Така ако тие не можат да ги разберат корисниците, како тогаш ќе можат да создадат интересен производ за нив.

Токму тука е местото за дизајнерите и другите „не-технички“ лица, кои можат да им помогнат на програмерите. Дизајнерите на пример, ќе го направат производот визуелно поинтересен и забележлив, па така истиот тој нема да биде отфрлен од страна на корисниците уште пред тие да стигнат до кодот. Освен тоа тие ќе можат да создадат и лице на тој производ, да дизајнираат лого, да му дадат соодветни бои и шари кои ќе бидат брендирани само за него и по кои тој производ ќе биде препознатлив.

Од друга страна пак, бизнисмените или маркетинг експертите ќе можат да им кажат која е нивната потенцијална публика, каде треба да се рекламираат, кои се каналите по кои ќе го рекламираат својот производ, што сака нивната публика, кои се нивните потреби и сл.

Така тие со помош на своите вештини ќе им помогнат на програмерите подобро да ги разберат своите корисници и заедно да создадат производ кој ќе биде визуелно интересен, препознатлив и разбирлив за повеќето корисници и се разбира со многу добар код зад себе.

И еве како се прави производ од кој можете лесно да заработите!!

Секоја идеја бара тим кој ќе ја развие таа идеја. Секој тим треба да има разновидност. Секој член на тимот треба да има различни вештини кои ќе му помогнат на производот да биде лесно забележан, интересен, визуелно примамлив и се разбира со многу добар бекенд.

Па ако сте програмер кој има супер код и многу јака идеја, дојдете на SW Скопје и запознајте се со најдобрите дизајнери, маркетинг експерти, претприемачи и бизнисмени кои ќе ви помогнат да ја развиете таа идеја со успешен производ и бизнис.

Регистирајте се сега и купете ја својата карта за Startup  Weekend Skopje ( early bird картите можат да се купат до 1ви Април).
Startup Weekend Skopje will be facilitated by Çelik Nimani

We are very excited to present Çelik Nimani who will be the facilitator of this year`s SW Skopje.

Çelik NimaniFacilitators are members of the SW community: past or current Startup Weekend Organizers who have undergone a basic training process on how to properly manage the tone/feel and logistics of a Startup Weekend event. As all Facilitators have successfully organized a Startup Weekend of their own, in addition to their contribution to managing the event itself, they are also a great resource for advice on event organizing best practices.

Çelik is a passionate entrepreneur and community developer, being directly involved with start-ups and entrepreneurs in the Balkan Region for many years, and helping shape the start-up scene of Kosovo. He joined Appsix as Managing Partner and Advisor in beginning 2014, growing the company together with the co-founders towards profitability and new partnerships. He recently stepped into the Chief Operation Officer Role, where he is responsible for the day to day operations and management of the overall business.

Çelik is also the founder of Digjitale, a leading source for startups and entrepreneurs in Western Balkans since 2012. He was involved for more than 3 years with the Norwegian based company Athene Kosovo L.L.C, responsible for projects in Kosovo and the Balkans, as well as co-responsible for the further development of the company branch in Kosovo. Çelik was one the key persons behind the establishment of the first business incubator in Kosovo, Innovation Centre Kosovo, working directly with startups, entrepreneurs and professionals.

Çelik holds a Bachelor’s degree in Engineering from the University of Prishtina and is Masters Candidate in Business Management. He is an experienced manager with a strong entrepreneurial and marketing background in the Digital Industry and since 2011 he supports the creation of new companies across Eastern Europe, while serving as a Startup Weekend Facilitator and Organizer.

Thank you Çelik for your support and being part of SW Skopje.
Startup Weekend Skopje ќе се одржи во просториите на NEW MAN’S BUSINESS ACCELERATOR

startupweekendskopjeБи сакале да ве известиме дека овогодишното издание на Startup Weekend Скопје, ќе се одржи во просториите на NEW MAN’S BUSINESS ACCELERATOR.

NEW MAN’S BUSINESS ACCELERATOR е македонско-американска компанија со мисија преку високоспецијализирани програми да им овозможи на сите што се дел од него да го реализираат својот максимален потенцијал. Компанијата има свои канцеларии во Скопје и Лос Анџелес.

Во рамки на Акцелераторот функционираат:

Career Center – Кариерниот центар ја предводи комуникацијата со студентите, компаниите и инвеститорите и дава активен придонес во дизајнирање на програмите;

Cloud Academy – Обезбедува професионална интердисциплинарна едукација и менторство, со комбинирана настава во живо и на далечина преку користење на најсовремена опрема, во областите: Computer Science and Technology, Arts and Creative Technologies, Computer Networks and Cyber-security;

Smart-up Center – Овозможува бизнис менторство на млади претприемачи и целосна поддршка од креирање на демо верзија на производ/услуга, изработка на бизнис план, до обезбедување на ресурси, основање и водење на компанија;

Open R&D Lab – Работи сврзани со изнаоѓање на нови техники и методи на учење.

Настанот ќе се одржи од 19-21 Септември, во сите простории на акселераторот.

Адресата е: Ул. Варшавска бр. 9А
Startup Weekend Skopje F.A.Q Part 3

Ok so you are almost convinced that you will definitely join Startup Weekend Skopje this year! Well here are some more answers to your concerns regarding the event!

Do you know what team are being formed at the event?

We allow the teams to form themselves. Once the pitches are done we allow everyone to gravitate to the idea they would like to pursue for the weekend. Generally teams of approximately 6-7 members work best. Feel free to get your friends and colleagues together to put some pieces of the team together in advance, but don’t shy away from adding new people who you meet for the first time.

How will I know what someone else’s speciality is?

Every specialist will have different colour. For ex. marketing experts will be with blue, programmers will wear yellow ect.

Do I need to bring a computer?

Yes, make sure to bring a computer – laptops are preferred of course but whatever you need to get the job done.

Anything else I should bring?

Business cards. This event will be the best place for you to do some networking as well.

How much does it cost?

Cost to participate is €29.99 and you have to buy a ticket to officially become registered. Students can grab a ticket for €14.99. The cost includes food/drinks to be provided throughout the weekend. If you register early, you can take advantage of early bird prices of €19.99. Please register here.

Why do you need to pay so you can attend the event?

There are two main reasons for the associated ticket price:

• This is a way to partially cover the costs of organizing the event; it is not enough to cover all associated costs, but we try to raise the rest from sponsors

• It is also a way to ensure a positive level of commitment from the participants, while still keeping the event affordable and accessible

 
Startup Weekend Skopje FAQ Part 1

Do you know what Startup Weekend is? Have you ever participated in one? Do you know how to successfully pitch your idea? Here are some of the questions that most of you ask themselves when it comes to this event.

That is why we would like to explain in details what are the benefits of being part of SW Skopje, throughout a series of questions and answers.

Feel free to contact us on skopje@startupweekend.org for more questions.

What kind of ideas can I pitch at the event?

On most of the events, people pitch ideas regarding web-based or mobile applications. But you can be different. You can pitch ideas about specific physical product or something that has not worked in the past for you, and now you think that is a good idea to make it happened.

Overall, everything that you think is innovative, interesting and worth becoming a business, you can present it at the Startup Weekend Skopje.

How do I pitch the idea, if I don’t have enough experience in presenting?

Well Startup Weekend is here to make that part easier for you. At the event you are going to be mentored by the best specialists in the field of entrepreneurship, marketing experts, members of startup companies that have developed their presentation skills and have experience in pitching their ideas at startup events, skilled presenters, orators and entrepreneurs who will give you the best advises on how you can develop and improve their presentation skills.

A part from the event, we are also organizing boot-camps and meet-ups in different towns in Macedonia, where you will meet our mentors and start working on your idea even before the event.

Can my idea be stolen?

Startup Weekend pitches are done in an open forum and no non-disclosures will be signed. If you are really concerned about your idea being stolen, by all means keep it private. But remember, it`s not just about the idea, but about the team behind it, that counts.
Startup Weekend is coming to Skopje, Macedonia!

Startup Weekend Skopje

September 19th, 2014

Startup Weekend е 54-часовен настан, каде програмери, дизајнери, маркетинг експерти, продукт менаџери и стартап ентузијасти се собираат да ги споделат своите идеи, да создадат производи и да ги лансираат своите стартап компании!

Startup Weekends претставуваат продолжени викенди, полни со идеи, споделување на искуство, нетворкинг и можност да се научат начините и методите, како од една идеја да се создаде успешен бизнис.

На настанот учествуваат претприемачи и млади професионалци кои имаат различни профили и доаѓаат од различни сфери, како на пример: ИТ специјалисти, дизајнери, менаџери, маркетинг експерти, бизнисмени, потенцијали приватни инветитори, невладини организации и сл.

Startup Weekend е настан специјално направен за претприемачи кои сакаат да добијат коментари во врска со нивните идеи, кои бараат ко-основачи или инвеститори, или кои сакаат да научат нови вештини.

 Настанот започнува во петок, со претставување на идеите од страна на учесниците. По нивното претставување, присутните гласаат за најдобрите идеи, а по гласањето се формираат тимови.

Тимовите можат да се формираат на место или пред самиот настан. Се разбира кон тимовите ќе можат да се вклучат и присутните кои немаат тим и на кои им се допаѓа конкретната идеја и сакаат да станат дел од создавањето на тој продукт.

Во сабота и неделата тимовите активно работат на нивните прототипови и презентации кои во недела вечер ќе бидат претставени пред специјално жири. Откако ќе ги ислушаат сите презентации, жирито гласа и се објавуваат најдобрите стартап идеи, на кои им се врачуваат специјални награди од спонзорите.

Startup Weekend е настан каде нема потреба да ризикувате ништо, каде од вас се бара само да работите за добро да ја презентирате вашата идеја и да се нурнете во водите на успешниот бизнис.

Па доколку сакате да го изживеете ова искуство, ве покануваме да станете дел од него и ви ветуваме дека освен работа, ќе има и многу забава, наградни игри, нетворкинг и што ли уште не!