Фондот за иновации и технолошки развој ги поддржува младите претприемачи да започнат свој бизнис.

Како минатата година, така и оваа, Фондот за Иновации и Технолошки Развој го поддржа 8то издание на глобалниот настан Techstars Startup Weekend. Фондот за иновации и технолошки развој се секогаш отворени за соработка, со цел да ги поддржат младите кога станува збор за креирање на нови, иновативни решенија кои ќе направат позитивна промена во нашето секојдневие!

Денеска сме на ФИТР разговор, со двајца членови од управниот одбор на оваа организација, Моника Јованова и Пиштар Лутфиу, тие ќе ни раскажат нешто повеќе за сите програми и идни планови на Фондот за иновации и технолошки развој!

solveo swsskopje
Интервју со Моника и Пиштар

Здраво Моника, како што е редот, дамите секогаш имаат предност, па сакаме да Ве прашаме која е Вашата улога во Фондот за иновации и технолошки развој?
Здраво, најпрво да се заблагодарам за поканата за интервју- мило ми е што денес ќе имаме прилика да поразговараме и се надевам ќе дадам одговор на сите Ваши прашања.

 Мојата улога е претседател на Управниот одбор на ФИТР- накратко ќе појаснам за Вашите читатели да имаат појасна слика за тоа. ФИТР е институција која во својата структура има 3 органи на управување ( Управен одбор, Комитет за одобрување на инвестивции и директор ). Членовите на УО,  КОИ и дирекорот ги именува и разрешува Владата на Република Северна Македонија. Своите права и обврски Управниот одбор ги врши врз основа и во рамките на законот, Статутот и општите акти на Фондот. Јас како претседател на УО кој е составен од 7 члена,  ги свикувам и раководам со седниците на УО на кои се работи според дневен ред кој едногласно се усвојува од членовите на УО и на истите се носат одлуки кои се во интерес на работата на ФИТР.

 Како претседател на управниот одбор на Фондот за иновации и технолошки развој кои се најголемите предизвици со кои се соочувате?
Има предизвици…Да! Ја сум човек кој сака предизвици и може ќе делувам нескромно, ама сметам дека добро се носам со нив J Чест и задоволство е да се извршува оваа функција, но истовремено е и обврска која бара време, посветеност и работа. Како што веќе спомнав, УО своите права и обврски ги врши врз основа и во рамките на законот, Статутот и општите акти на Фондот. Во низата на обврски и права кои ми припаѓаат несомнено има многу предизвици кои се секојдневни, за некои имате време и простор, а за некои едноставно мора да реагирате сега и веднаш и потоа да ја носите одговорноста од таквата одлука. Во секој случај, за мене најголем предизвик отсекогаш бил и ќе остане меѓучовечкиот однос бидејќи истиот е фактор кој има големо влијание, на негова надградба се работи секојдневно, тој е жива и менлива категорија – ако можам така да се изразам – и бара труд , трпение и мудрост… Ако не сте подготовени да се прилагодите и да соработувате со луѓе кои имаат различни мислења од вас, тогаш вие не сте подготвени за ништо во животот. Мојата улога во ФИТР честопати е пропратена со неопходност истовремено да го почитувам демократското право на глас, дискусија, сопствено размислување на секој од членовте на УО од една страна и од друга страна да внимавам на правецот во кој се движиме со самото носење на одлуките бидејќи истите имаат директно влијание врз работата на самиот Фонд и нормално за тоа постои одговорност. Сметам дека во секоја една работа, балансот и меѓусебните човечки односи се суштински основи за функционалност, создавање на кохезија за индивидуален и колективен развој и напредок, а следствено на тоа резултатите не можат да изостанат. Заеднички транспарентно поставените правила на фер игра за соработка и меѓусебната почит  се она што вработените во ФИТР, директорот и нас како УО нѐ прави компактен тим. Јас сум тимски играч, почитувам различни мислења од моите и секогаш е предизвик кога треба да се донесат одлуки, а едногласни, цврсти и вистински одлуки може да носите само доколку ги почитувате другите околу вас. 

solveo startup weekend skopje
Интервју со Моника и Пиштар

Знаеме дека Фондот за иновации и технолошки развој нуди поддршка во многу различни бранши кога станува збор за претприемништво, иновации и стартапи. Какви сѐ барања за поддршка доаѓаат кај вас и кои проекти би ги издвоиле како ваши најмили?
Така е, ФИТР нуди поддршка во многу области за мали, микро и средни претпријатија, чија цел е поттикнување на економски раст и развој, подобрување на бизнис –климата, отворање нови работни места, раст на конкурентноста на пазарот… До фондот како институција, покрај апликациите за отворените повици кои реално ги надминаа и нашите очекувања, пристигнуваат и барања за друг вид на соработка. Кога велам соработка не мислам само на финансиска поддршка од наша страна, туку и на институционална поддршка, од аспект на зајакнување на постоечки и нови капацитети, размена на искуства, истражување… Навистина имаме една широка лепеза на активности кои јас не би ги издвоила само како проекти бидејќи секоја една активност има свое значење. Мене лично најдрага ми е соработката со деца и млади каде што би ги спомнала иницијативата ,,Петок за млади@ФИТР’’, која се реализира втора година по ред и е дел од активностите на Фондот насочени кон поттикнување на критичкото и креативното размислување, и развој на иновативноста и претприемништвото кај младите. ФИТР неодамна ја презентираше и предлог програмата „Фонд за млади умови“ која треба да ги опфати сите постоечки образовни иницијативи и да креира системско решение со кое државата во иднина ќе вложува во развивање и поддршка на таленти кај младите. Секогаш е задоволство кога ги поддржуваме основците и средношколците од разни училишта од државата, каде што верувајте ми има огромен потенцијал за кој се надеваме во иднина ќе се искористи и на дело. Пресреќни сме кога деца на кои сме им биле поддршка за некој натпревар или промоција ќе ја оправдаат таа поддршка со разни медали, признанија, награди. Во рамки на „Предизвик за млади истражувачи“ би ги спомнала проектите изработени од ученици за чиста вода, почва и воздух кои се многубројни… Имаме многу успешни приказни од реализираните повици на ФИТР, меѓутоа ако треба да издвојам еден мене лично ме импресионира проектот ,,Следење на очи, кодирање на лице и неуромаркетинг“. Верувам дека сите проекти кои се реализираат во рамките  на ФИТР ќе придонесат за подобро општество за сите.

Која е визијата на ФИТР и што сака ФИТР да постигне во наредните 5 години и дали има планови за проширување на дејностите?
Фондот работи врз основа на годишна програма и со задоволство можам да истакнам дека сме задоволни од сработеното оваа година, а веќе сме подготвени и за новите предизвици и цели кои се на прагот од новата година.

Визијата на Фондот за иновации и технолошки развој е да биде централна институција за поддршка на одржлив економски развој преку поттикнување на иновации и технолошки развој.  За постигнување на ваквата визија планирани и предвидени се низа активности – помали и поголеми, кои се во насока на постигнување што поголем и побрз развој на институцијата, а со самото тоа и кон остварување потемелен придонес кон економијата воопшто. Ние постојано нудиме новини, иновацијата е наше второ име – така што следете сѐ што се случува и ќе бидете пријатно изненадени.

solveo
Во просториите на ФИТР

Какви можности нуди ФИТР за младите претприемачи кои имаат идеја и силна визија за започнување на сопствен бизнис?
ФИТР е секогаш отворен и на располагање кога станува збор за млади претприемачи. Оваа институција е тука за да ги поддржи и охрабри младите луѓе но и претприемачите воопшто да стартуваат со реализација на својата идеја. Секој почеток е тежок но затоа ние сме овде да им пружиме финансиска поддршка, како и  индивидуална поддршка за надградба на нивните капацитети, преку менторска поддршка од експерти, обука за подготовка на бизнис модели и комуникациски стратегии…Една од потврдите за тоа е заедничката соработка на ФИТР, Министерство за труд и социјална политика, Програмата за развој на Обединетите Нации (УНДП) и Агенцијата за вработување чија цел е стартапите да станат одржливи преку Оперативниот план. Државата преку своите институции континуирано вложува и дава поддршка за младите во државата. ФИТР досега имаше еден повик кој предизвика значителчен интерес, а еве додека го правиме ова интервју актуелна е и најавата за вториот повик за кофинансирање на старт – ап и спин-оф  компании каде што фокусот се младите и каде ќе се доделат 1,5 милиони евра за развивање на нови бизниси.

Од другата страна, разговараме и со Пиштар Лутфиу кој е поранешен министер за образование образование и наука. Здраво Пиштар!  Најпрво би сакале да се претставите, кажете ни нешто за себе и која е Вашата улога во Фондот за иновации и технолошки развој?

Благодарам за можноста за ова интервју. Моментално сум член на Управен одбор во Фондот за иновации и технолошки развој инаку имам искуство во невладиниот сектор, бев вклучен уште од средно школо во волонтерски активности, се стекнав со работно кога водев и невладина организација чија цел секогаш било организирање конференции, семинари за младите… Потоа работев и како министер за образование и наука.

Одборот е управен орган на Фондот и своите права и обврски ги врши врз основа и во рамките на законот, Статутот и општите акти на Фондот.

Освен донесување на акти, одлуки, заклучоци и такта натаму, Одборот исто така се грижи за реализацијата на програмите на Фондот.  А во програмите на Фондот аплицираат фирми и компании кои во суштина планират проекти кои се иновативни за опшеството, и нормало се поврзани со современа технологија.

 Какво влијание можат да имаат иновациите во полето на образованието и науката? Што може да се подобри и каде има највеќе потреба за промена во нашиот образовен систем?
Сакаме или не сакаме, ние живееме со технологијата, која секој ден ни нуди иновативност во нашиот живот, и нормално за да ни го олесни пристапот кон информациите и комуникација, но и многу повеќе од тоа. Нашиот образовнен систем преку разни проекти се обидува да го следи овој тренд. Фондот за иновации како главен партнер го има Министерството за образование и наука, и со добра стратегија преку конкретни мерки и активности се обидуваат да ја поттикнуваат иновативноста и креативноста кај младите.  Во изминатите 18 месеци има над 1.000 домашни микро, мали, средни и големи компании што учествувале на повиците на Фондот. Дополнително, околу 200 основни и средни училишта исто така учествувале на тематските повици во рамките на нашите програми.

Има голем интерес за вакви проекти, но главно поради сериозниот капацитет кај компаниите, но и кај најмладите е, да размислуваат и да креираат новитети или подобрување на она што веќе го имаат. И тука фондот има можеби и централна улога во поттикнување и ослободување на овој потенцијал и во охрабрување на овие луѓе.

Нашата цел е, да ги мотивираме младите, да можат реално да заработуваат во иднина, особено преку поддршката што ја нуди Фонд за иновации и технолошки развој.

Сакаме младите да размислуваат покреативно, па затоа ФИТР сега, а и во иднина сѐ повеќе ќе финансира проекти на млади луѓе. Вакви иницијативи за поврзување на проекти поврзани на слични теми од ученици и компании кои ги поддржуваме е да научат нешто повеќе и како да ги развиват и унапред своите проекти понатаму.

solveo startupweeekend skopje fitr
Интервју со Моника и Пиштар

Фондот за иновации и технолошки развој, во соработка со Министерството за образование и наука, го спроведува Проектот за развој на вештини и иновации, кажете ни нешто повеќе за овој проект. Која е целта на проектот и кој може да биде соработник?
Преговорите со претставниците на Светка Банка за потпишување на заемот за финансиски средства се спроведува преку Проектот за развој на вештини и иновации, кој се потпиша во 2013 година. Целта на овој проект е да се унапреди транспарентноста во процесот на распределба на средства и да се промовира отчетноста во високото образование, да се засили влијанието на стручното образование, и да се поддржи иновацискиот потенцијал во нашата држава. Видливоста на Фондот сега делумно се должи и на успешната имплементација на овој проект, а главен партнер на Фондот во овие рамки е Министерството за образование и наука.

 За крај, какви прокети и повици се планираат и кои се вашите очекувања за престојната 2020 година кога станува збор за иновации и технолошки развој ?
Во претстојаната година очекуваме уште поголем број домашни компании да аплицираат на повиците на Фондот. Секако, поради големиот број партнерски организации, над 30, како и нашата заложба да воведуваме иновации во јавниот сектор, нема да застанаме со формализирањето на поддршката на младите, како и со предизвиците кои ги организираме и спроведуваме во соработката со другите јавни институции, како УНДП, УНИЦЕФ, УСАИД, кои се во насока на креирање можности за младите ученици, но и идни претприемачи да ги развијат сопствените способности и да ги реализираат своите комерцијални идеи дома. Фондот ќе ги спроведува повиците зацртани во нашата среднорочна програма, а ќе продлжи и активно да ги поддржува младите на нивниот академски и професионал пат.
10 most frequently asked questions about Startup Weekend Skopje 2019

Do you know what Startup Weekend Skopje is, how to sign up, what you will need and how to prepare yourself? You can find answers to these questions, as well as to many more down below.

1. What is Startup Weekend?

The Startup Weekend is a 54-hour event where individuals from different spheres of interest and expertise come together to share their ideas and evolve them in a startup concept. They do this organized in teams, and with the help of the mentors develop a product or a business model in a single weekend. In the end, the teams present their ideas in front of a committee of experts, the best teams get valuable prizes and surprises.

2. Is this event for me?

The participants usually come from the areas of programming, design, marketing, finance, and law, but if you come from a different field that is a good thing too. Whether you have some experience in the area of entrepreneurship, or you don’t, this is a great opportunity for you to gain some more, as well as network, learn from the experiences of others and have a lot of fun while doing it. If this sounds like an interesting idea, then Startup Weekend Skopje is just the event for you!

3. Can I come alone or do I need a team?

The choice is yours: you can sign up with a team, or alone. You also need to know that if your idea (or your team’s idea) doesn’t get picked after the presentation round, you will need to join one of the other teams. The goal of the voting is to simply pick the ideas which have the highest likelihood of success, and the teams to be highly diversified in terms of abilities and prior knowledge of the members.

To conclude, whether you come alone or with a team; whether your idea is picked, or you join another team, you will have countless opportunities to contribute with your whole potential to the realization of something amazing, in just 54 hours.

4. How do I sign up?

You can save your spot and get your ticket here. If you don’t have PayPal and have trouble setting it up, contact us and we will help you out.

5. How much does a ticket cost?

The tickets will cost 15€ (12€ if you are a student)
The price includes food and beverages during the event. The venue (Innofeit) has powerful wifi, so you don’t have to worry about that either.

6. Why do I need to pay to participate in the event?

We ask our participants to pay the small participation fee mainly for the following two reasons:

 1. This is a way to cover part of the cost for organizing the event (the rest will be covered by sponsors).
 2. It serves as an assurance that those that sign up do so with interest and will show up on the day of the event.

7. What do I need to bring to the event?

 • a laptop and a charger
 • business cards (bring as many as you can, this is a great opportunity to network)
 • everything you think you will need for 3 days of work and potentially not returning home
 • positive energy and motivation 

  8. Do I need to prepare before the event?

  We advise you to do some research about useful tools and techniques which you can use in creating your startup, as well as research on the latest innovative startup solutions (worldwide). There is a database on the following link http://www.startupweekend.org/attendees/resources which can help you get started.

  You can also make sure to get plenty of sleep in the days before Startup Weekend, as you might not have to much time to rest during the event. 

  9. How will the ideas be presented?

  At the beginning of the event, those that want to share their ideas and submit them to voting are going to have to present them in 60 seconds. In just one minute the crowd needs to understand the concept and be convinced to vote for it, but also, the idea needs to attract a team from other participants who will work on developing it. This is why you are going to need to do a lot of research, as well as practice your speech (even in front of the mirror)

  10. Do I need to work 54 hours without a break?

  Of course not. Sometimes the teams decide to work only during Friday or Saturday night, but this is also not mandatory, nor expected. Still, because the time period is so short, the more ambitious teams are likely to want to use all the time they can get on developing their ideas, so the venue where Startup Weekend Skopje will take place will be open overnight for those that wish to use it.

   
  6 reasons why you should go to Startup Weekend Skopje!

  Every weekend is the same story, the same people and the same places. On the weekend of 29th November – 1st December, you can do something different. Something that has the potential to change your life forever!

  Startup Weekend Skopje is a unique opportunity for learning new things, doing something you’ve never done before, and meeting a lot of people who share your entrepreneurial spirit –  all in the span of 54 hours. However, you need to be quick and get your ticket, because only the fastest 50 will have the chance to participate!


  If you are still not convinced that Startup Weekend is the place to be on the weekend of 29th November – 1st December, here are 6 more reasons why you should definitely be there. 

  1. Your idea has a dream. Make it come true!

   It is very likely that you have at least one genius idea living in your mind. Surely you are an ambitious person, and at least once a day you think about what your life would be like if that idea would become a reality. But the thought of starting is scary enough that your idea will remain only in your mind, waiting, and waiting, and waiting. 


   As unbelievable as it sounds, Startup Weekend is a safe place for sharing ideas out loud, and bringing them to life, all in the span of 54 hours. Also, your idea will be enriched and enhanced by the ideas of other enthusiasts that you will meet there, as well as experts from different fields, which will be your mentors during the event. Startup Weekend is the event your idea is dreaming about. The only thing you have to do is come and make that dream come true. 

    

  2. To begin or not to begin, the question is now

   The most difficult part in any life endeavor is to start and to try. Why? Because of the fear of failure – which is very likely on our first try – is holding us back. But in life, facing our fears, and overcoming obstacles, is unavoidable. You shouldn’t let your fear stop you from trying.

   Really, there is no better time or place to start working on your idea than Startup Weekend. Aside from the ideal circumstances, the support from experienced professionals and the highly productive atmosphere, even if your first try is unsuccessful, what is most important is that you will have tried. Of course, let’s not forget that those 54 hours have the potential of changing your life forever – your idea might be the winning one!

  3. How wide is your network?

   In the world of business, your connections are everything. It’s not every day that you come in contact with and meet people that have already built something. They could make valuable advisors and mentors, or perhaps, even partners or investors. At Startup Weekend, these seemingly unreachable people become more than approachable: they come to you, offering their knowledge and expertise to help you take your idea to the next level.

   Your network will not expand only with the otherwise difficult to reach professionals. It is very likely that one of the participants that will be sitting on the same desk as you will become your future colleague, or partner. 

   Use this opportunity to gain valuable contacts and to widen your network. You never know who’s help you are going to need, sooner or later.

  4.  Feedback like never before
   One of the most important aspects of Startup Weekend, which we mention all the time, are the mentors that will attend. Their valuable advice, experience, and professional opinions will be available to all the teams. This really is an opportunity that you shouldn’t miss, because the support, advice or critique that these individuals can give you is priceless. And you will have all of them at your reach during Startup Weekend Skopje.
  5. From collaboration to corporation

   In the heart of every successful business is a group of people that joined their ideas, experiences, passions, and contacts with the goal to create something greater than them. 

   The keyword in this sentence is “group”. The thought that we don’t need help, or that we can do everything on our own, is the single biggest reason most entrepreneurs fail to realize their dreams. But we can’t blame them, because good partners in business are hard to find.

   Startup Weekend is the place where everyone has the entrepreneurial spirit, and want to use their knowledge and experiences to create something bigger than themselves. It’s unlikely that you will meet other individuals with so much support and enthusiasm on other occasions. Come and create connections that will last for years, and that will help you make your dreams come true.

  6. Learning doesn’t only happen in school

   We believe that you have already experienced what it feels like to learn from experience. During Startup Weekend Skopje you will lead a lot, on many different topics and in many different ways. You will learn how Startups function, you will learn about innovations and trends from around the world, but you will also learn about the people in the world of innovations. 

   You can gain something from every interaction because every moment will present a new opportunity to learn something. Of course, it ultimately depends on your level of interest and thirst. Imagine you are a sponge and come to Startup Weekend to take in all the knowledge that you can during those 54 hours.

  7. Do you really think you will meet your future partner at the Disco?

   If the previous 6 reasons didn’t convince you to get your ticket for Startup Weekend, here is a bonus reason. Although not everyone meets a love interest on events like these, surely by the end of the weekend you will have formed at least one new friendship. A valuable friendship. In those 54 hours, you really have the opportunity to really get to know the people around you. You will see how they behave under stress, while very excited, as well as slightly sleep-deprived. And if you like them like that, surely you will love them in a more relaxed setting. 

   And yes, it is possible to meet your future girlfriend/boyfriend during the event. The participants share a lot about their personal interests and opinions, aspirations and dreams, they converse and debate … These things don’t happen in any of the clubs in the city. Come to Startup Weekend Skopje so we can get to know each other, hang out and have fun, and work on startup ideas together. 

   We are confident that this list of reasons why you should participate in Startup Weekend Skopje have convinced you that it’s the best thing to do, and the one place to be, during the weekend od 29th November – 1st December. If you haven’t already, get your ticket here and we will see you there! 
  Како си поминавме на 7-от Стартап Викенд Скопје?

  Во периодот од 19ти до 21ви октомври се одржа 7-то издание на Стартап Викенд во просториите на CEED HUB, каде над 50 млади и креативни луѓе земаа учество и работеа на развивање на идеите во реален бизнис. Настанот имаше за цел да ги инспирира младите да го направат првиот чекор кон остварување на своите идеи и нивно претворање во реален бизнис.

  На годинешниот Стартап Викенд учествуваанад 50 учесницикои ги презентираа своите идеи и потоа во формирани тимови ги развиваа во текот на викендот. Нивните идеи беа поддржани од21 менторкои согласно со нивната експертиза им дадоа практични совети и насоки на тимовите за развивање на нивните идеи.

  Почетокот на Стартап Викенд започна со официјално презентирање на концептот на настанот и неговата мисија и визија, претставени од интернационалниот фасилитатор Daniel Kyne. Потоа следеа 1- минутни презентации од сите учесници кои имаа идеи, а последователно следеше и гласање на презентираните идеи од страна на сите присутни. Од вкупно 15 презентирани идеи, 10 освоија доволно гласови за да продолжат да се развиваат во текот на викендот. Околу секоја идеја се формираше тим со различни вештини за да може целосно да биде развиена идејата.

  Во саботата тимовите уште од рано утрото го почнаа денот работно. Пред менторските сесии веќе беа креирани прототипи од неколку тимови. Менторските сесии беа закажани на пладне и сите ментори беа поделени во менторски тимови и имаа време да поминат со 2 часа со 5 томови. Сите тимови добија практични совети како да го подобрат своето решение, некои дури остварија соработка со компаниите на менторите како први корисници на нивното решение.

  Последниот ден беше финалето на Стартап Викенд и сите тимови ги подготвуваа своите 5-минутни презентации. Адреналинот растеше, паника и возбуда беше комбинацијата на емоции кои го исполнија просторот. Пред официјалното затворање на работата и отворање на финалните презентации, тимовите имаа можност да направат пробно презентирање на своите идеи пред фасилитаторот Daniel Куne, организаторот Иван Зографски  и еден од судиите Frank Milani. Тие им дадоа последни насоки на тимовите кон што треба да се фокусираат повеќе и како подобро да го претстават своето решение.
  Секој тим ја презентираше својата идеја пред шест-членото жири составено од Глигор Дачевски, Ивана Станкович, Димитар Ковачевски, Ѓорги Кушевски, Frank Milani и Signe Viimsalu. Откако сите тимови презентираа, краток говор одржа Frank Milani, кој укажа на мотивацијата и целата позитивна енергија која циркулираше за време на викендот и придонесе секој тим да идентификува можност и да претстави решение за истата можност.

  Судиите според дефинираните критериуми ги избраа победниците на овој Стартап Викенд:

  • Tретото место го освои тимот “Challenger” и нивната платформа за социјално претприемништво која има за цел да ја поттикне општествената и социјалната одговорност кај индивидуалците и компаниите.
  • Второто место го освои тимот “Akva Gradina” и нивното широко достапно решение за одгледување на органски растенија.
  • Првото место го освои тимот “Anita.Ai” и нивното решение за поедноставување на концептот на вештачка интелигенција.
  • Почесна награда освои тимот “Вело Регистар”, чија идеја е да се создаде платформа каде што секој сопственик на велосипед може да го регистрира истиот и да го лоцира полесно доколку е украден или пак да го продаде. Тие веќе добија поддршка од најголемата вело-иницијатива На Точак.

  Стартап Викенд Скопје 2018 беше организиран од тимот на Солвео и нивната цел беше да се создаде можност за амбициозните и креативни луѓе да дојдат и да ги споделат своите идеи и да го направат првиот чекор кон нивното остварување. Потребно е да се даде вистинска шанса за креирање на нови решенија кои ќе го унапредат нашето општество.

  Овогодинешниот Стартап Викенд Скопје немаше да биде толку успешен без нашите спонзори: CEED HUB, Solveo, Sparkasse Bank, Code Academy, Best Way Investment, Backyard, La delicious, Пивара Скопје, LADNA, Swiss Contact, UNDP, Brainster, Фонд за иновации и технолошки развој, Swiss Agency for Development and Cooperation SDC, Семос Едукација, МК Host, Boulevard Bar&Kitchen, Markt, Nescafe, Kaнтина, Виталиа, Twins Sandwiches, благодарение на нашите спонзори настанот беше беспрекорно покриен од сите аспекти.

  Со овој Стартап Викенд уште еднаш се покажа дека младите кај нас не само што можат, туку и умеат да направат нешто кое ќе придонесе за позитивен ефект во целото општество.
  Startup Weekend life-changing experience!

  Startup weekend 2015 was my first involvement in the startup scene in Macedonia. I knew something was cooking around the startup scene in Macedonia but I never thought there are/will be so many enthusiasts in one room in one place. Together with a high school friend of mine, we bought tickets and went to Kafana to “discuss” possible ideas day before the event.

  When Startup Weekend started we formed a team with two more members. The team – NCS – don’t remember what the acronym stands for anymore – won that years edition of the Startup Weekend and even though we are not working on the project anymore – we are not a failed startup just we didn’t manage to monetize the app. We all went on our separate ways creating better tomorrow in Macedonia and the region and we all know that startup weekend 2015 made us what we are today.

  Last but not least, startup weekend is the only place where you enter alone and after 54 hours you exit with new test app, a godfather for your child, a team and bunch of friends, tons of mentors advice, free office space and legal help to launch a company. I always want to recommend business books but the best advice on how to start, ran and do business is Startup Weekend So don’t miss out this opportunity to join this Startup Weekend and experience those 54 hours that will change your life entirely!
  6 причини зошто да дојдеш и да ја претставиш твојата идеја на Startup Weekend Skopje

  Секој викенд е иста приказна, со истите луѓе, на истите места. Сакаш да искусиш нешто поинакво, да направиш нешто продуктиво, нешто што има потенцијал да ти го промени животот засекогаш. Startup Weeknd Skopje ти нуди можност за забавни и динамични 54 часа, во кои ќе научиш многу, ќе направиш многу и ќе се запознаеш со многу нови луѓе. Прочитај ги останатите причини зошто учеството на овој настан е најпаметното нешто што можеш да го направиш за време на викендот 19-21 октомври, и откако ќе се убедиш, пријави се на на овој ЛИНК.

  1. Оствари го сонот на секоја добра идеја!
   Најверојатно имаш барем една генијална идеја во твојот ум. Најверојатно, се сметаш себе за амбициозна личност и барем еднаш во денот се прашуваш како би бил твoјот живот доколку таа идеја се реализира. Сигурно твојата идеја е вредна и заслужува да се разработи но самата помисла да почнеш да ја разработуваш сам е доволно застрашувачка.
   Колку и да звучи неверојатно, Startup Weekend овозможува безбедно место за споделување на идеите, нивна разработка и можност за реализација и сето тоа за само 54 часа. Твојата идеја може да биде подобрена и за нејзиното развивање секогаш ќе добиеш помош и од други ентузијасти, како и експерти од различни полиња кои ќе ти бидат достапни за време на настанот.
  1. Да се почне или не, прашањето е сега!
   Најтешкото е секогаш да се почне и да се проба. Зошто? Затоа што стравот од неуспех, кој е многу веројатен при првиот обид, е премногу голем. Во животот, соочувањето со пречки и проблеми е неизбежно. Но не треба да дозволиш тоа да те спречи да се обидеш. И навистина, нема подобра можност да започнеш да работиш на твојата идеја на Startup Weekend. Покрај идеалните услови за разработка на идејата, поддршка од искусни професионалци и многу продуктивна атмосфера, дури и твојот прв обид да биде неуспешен, најважно е тоа дека си пробал/a. Но да не заборавиме, тие 54 часа навистина можат да го променат твојот живот – твојата идеја може да биде победничка и да продолжиш со реализација на истата.
  1. Колку е голема твојата мрежа?
   Во бизнис светот, контактите навистина се најпотребни. А воопшто не е лесно да се дојде во контакт со индивидуи кои веќе изградиле нешто и би можеле да бидат многу корисен советник, партнер, па дури и потенцијален инвеститор. На Startup Weekend, овие навидум недостапни луѓе стануваат достапни и тие ќе бидат таму со цел да ти помогнат. Но твојата мрежа нема да биде надоградена само со “недостапните”. Многу е возможно некој од учесниците што за време на настанот ќе седи на истата маса со тебе да стане “недостапен” во иднина. Искористи ја оваа можност да ја прошириш твојата мрежа, никогаш не знаеш чија помош ќе ти биде потребна, поскоро или подоцна.
  1. Фидбек како никогаш до сега!
   Еден од најважните аспекти на настанот кој цело време го споменуваме се експертите кои ќе бидат дел од него и нивните совети, искуства и професионални мислења кои ќе им бидат достапни на сите тимови. Ова е навистина шанса која не треба да се пропушти, затоа што самата поддршка, критика или совет од овие индивидуи е бесценета. А ти ќе ги имаш сите на располагање за време на настанот. Листата на ментори кои ќе присуствуваат на настанот можеш да ја разгледаш на www.sw.мк
  1. Од колаборација до корпорација!
   Во самото срце на секој успешен бизнис стои група на луѓе кои ги здружиле своите идеи, искуства, знаења и контакти со цел да создадат нешто поголемо од нив. Клучниот збор во таа реченица е “група”. Мислата дека не треба да бараме помош или дека можеме се да направиме сами е една од најголемите пречки кај повеќето претприемачи. Но не можеме да ги обвиниме, затоа што повеќето од нив не познаваат доволно други луѓе кои би можеле да бидат нивни партнери. Startup Weekend е местото каде што сите присутни го споделуваат претприемачкиот дух и сакаат да ги употребат своите доблести за да реализираат нешто поголемо од нив. Дојди и креирај врски кои ќе траат долги години, ќе ти помогнат да ги реализираш своите соништа и да најдеш поддршка и ентузијазам во други индивидуи кои најверојатно не би ги ни запознал на друг начин.
  1. Учењето не се случува само во училиште
   Веруваме дека веќе имаш почуствувано како е да учиш од искуство. За време на Стартап Викенд ќе научиш многу работи за различни теми и за различни начини. Ќе научиш како фукционираат стартапите, ќе научиш за новите иновации и трендови во светот, но ќе научиш и повеќе за луѓето во светот на иновацијата. Ќе учиш од секоја интеракција и секој момент. Замисли си дека си сунѓер и дојди на Startup Weekеnd за да впиеш што е можно повеќе од сето знаење што ќе го исполни просторот.

  Сигурни сме дека оваа листа на причини зошто да учествуваш на Startup Weekend Skopje те разубеди дека е најдоброто нешто што можеш да го правиш за време на викендот 19-21 октомври. Доколку не го направи тоа веќе, обезбеди си карта тука, и се гледаме во Ceed Hub.

   
  Startup Weekend – the biggest event for entrepreneurship in the world! Discover how it works and why you should join!

  Eventually, everyone one of us has come up with an idea to start a business, regardless of whether you have given more thought about it or just something you shared with your friends during coffee. And that’s the great thing, many ideas come from our everyday surrounding. Even the biggest companies today, such as Dropbox, Facebook, Apple and others started small. Just the conditions to try to start something new were very different then and now.

  Today, thanks to the advanced technology and easy access to knowledge, we can search for a business idea very easily. One of the greatest benefits nowadays is Startup Weekend – a 54 hours event where motivated and ambitious people get together and share their ideas about a certain problem. They begin with pitching the ideas and then the participants vote for the ideas that seem feasible and provide a solution to a problem. Then, they form teams where each team works on the idea for the entire weekend.

  During their work, they have mentoring sessions, where experienced professionals from different areas of expertise such as business, IT, marketing, graphic design, finance, developers, UX/UI designers, fundraising and many others. share their knowledge and market insights to help the teams create the best solution possible. The latest day the teams present their prototypes in front of a jury, consisted of highly experienced business people with different backgrounds. They have a task to listen and estimate each team and decide which ones will get a chance to continue to develop further their idea.

  One of the biggest benefits for every participant is that you can finally present your idea to an audience that not only will be glad to hear it, but it can help you transform it into a real business. A second best thing that is happening during the entire Startup Weekend is the incredible chance for networking. You can contact directly every mentor and judge during the weekend, get to know them, their story, open new opportunities for your career. Also, you get a chance to win prizes that will help you transform your idea into a real business after the weekend is finished.

  Stop procrastinating and take the chance to make a change in your life!

  Secure your place here!

   

   
  10 Прашања што сакам да ги знам за Стартап Викенд Скопје

  Дали знаеш што е Стартап Викенд, како да се регистрираш, што треба да донесеш и како да се подготвиш? Одговорите на овие и многу други прашања ќе можете да ги прочитате тука, а доколку имате други прашања слободно можете да нè контактирате на skopje@startupweekend.org или во порака на нашата фан страна.

  Што е Стартап Викенд?

  Стартап Викенд е 54-часовен настан, каде програмери, дизајнери, маркетинг експерти, продукт менаџери и стартап ентузијасти се собираат да ги споделат своите идеи, да создадат производи и да ги лансираат своите стартап компании! Учесниците ќе имаат можност да работат со ментори кои се искусни експерти во своите области, а на крајот ќе ги презентираат своите идеи пред жирито, а за најдобрите ќе има специјални награди и изненадувања

  2. Дали овој настан е за мене?

  Учесниците на настанот припаѓаат на различни сфери, најголемиот дел имаат технички (програмери, кодери, дизајнери) или бизнис познавања (маркетинг, финансии, право). Она што ги обединува сите присутни е заедничкиот интерес на претприемништвото, независно дали веќе имаат искуство или прв пат стапнуваат на стартап сцената. Сите учесници сакаат да работат во тим кадешто ќе најдат заеднички интереси, ќе бидат мотивирани и вешти во тоа што го прават за да развијат продукт или бизнис за еден викенд. Ако ова ти е доволно примамливо, Стартап Викенд Скопје е настан за тебе!

  3. Дали може да дојдам сам/а или мора да се пријавам со тим?

  Не мора да се пријавиш во тим, може и сам. Меѓутоа тоа што треба да го знаеш е дека ако твојата идеја (или идејата на твојот тим) не биде изгласана од страна на присутните од кога ќе завршат сите презентации, ќе треба да се приклучиш на некој од останатите тимови. Целта на гласањето не е да се исклучат некои идеи, туку да се истакнат најпопуларните и тие со најголем потенцијал, а тимовите да бидат што е можно поразновидни од апспект на претходни познавања и одредени вештини на членовите.

  4. Како да се регистрирам?

  Секој Стартап Викенд настан има соодветен сајт каде што можеш да се регистрираш. За Стартап Викенд Скопје тоа е www.sw.mk, а картите можете да ги купите на следниов линк.

  5. Колку чинат картите?

  Картите се по цена од 15.00€. Во цената се вклучени храна и пијалоци за сите три дена од настанот.

  6. Зошто треба да платам за да присуствувам на настанот?

  Постојат две главни причини за ова:
  • Ова е начин да се покријат делумно трошоците за организирање на настанот. Бидејќи само мал дел од трошоците може да се покријат, останатиот дел се обидуваме да биде покриен од страна на спонзорите.
  • Исто така е начин да бидеме сигурни за посветеноста од страна на учесниците, а притоа настанот да остане прифатлив и достапен за сите.

  7. Што треба да понесам со мене на настанот?

  • Лаптоп и полнач
  • Бизнис картички – одлично место за нетворкинг и запознавање нови лица
  • Сè она што ќе ти биде потребно доколку останеш 3 дена да работиш без да се вратиш дома ?
  • Позитивна енергија и мотивација

  8. Како да се припремам пред да дојдам?

  • Направи истражување за какви корисни и практични стартап алатки можеш да користиш, како и за последните иновативни стартап решенија. На www.startupweekend.org/resources има датабаза од алатки кои може да се најдат на интернет, кои ќе ти помогнат во реализацијата на твојата стартап идеја.
  • За време на настанот нема да имаш многу време за спиење, затоа претходните денови одвој си доволно време за да ги наполниш батериите.
  • Ако планираш да презентираш, во 60 секунди треба да ги убедиш присутните да гласаат за твојата идеја и да привлечеш тим со кој ќе работиш. Затоа направи доволно истражувања, подготовки и вежбај си го говорот (макар и пред огледало).

  9. Дали морам да работам 54 саати без престан?

  Не. На некои настани тимовите одлучуваат да работат во петок и/или сабота навечер, но ова ниту е задолжително, ниту се очекува од тимовите. Сепак, за поамбициозните просторот каде што ќе се оджува Стартап Викенд Скопје ќе биде отворена и во текот на ноќта.
  #SWSkopje Success Story: VoziMe

  Серијата на успешни и интересни стартап приказни кои произлегоа од Стартап Викенд Скопје продолжува. За таа цел направивме кратко интервју со дечките од ВозиМе – тим кој создаде македонската платформа за споделување на превоз со повеќе од 700 активни корисници.

  swskopje3

  1. Вие бевте учесници на четвртиот Стартап Викенд. Дали продолживте да работите како тим и дали апликацијата што ја изработивте работи во моментов?

  Идејата за ВозиМе беше презентирана на четвртиот Стартап Викенд, и покрај тоа што бевме во победниците, со мали измени во тимот, продоживме да работиме на проектот. Околу година подоцна, ВозиМе е функционална веб апликација која се обидува да се позиционира како сериозен играч на пазарот на траспорт. Во моментов ВозиМе е во бета фаза, но имаме над 700 регистрирани корисници, над 300 споделени превози или во км над 70.000 км извозени на нашата платформа по само неколку месеци од пуштањето во употреба.

  -Стартап Викендот ни представуваше одлично место на поаѓање за на нашето Возење. Со мали измени во тимот успеавме нашата идеја, година подоцна да се реализира во целосно функционална веб платформа која се обидува да се позиционира како сериозен играч на паарот на транспорт. До моментот заедно се извозени  повеќе од 70 000 км во  забава и запознавање на нови пријатели.

  1. Дали во меѓувреме најдовте инвеститор за апликацијата?

  Досега не сме нашле инвеститор, но искрено, не сме ни барале. Засега се концентрираме на градење на база на корисници, тестирање и усовршување на прозиводот се дури не стигниме и валидираме МВП. После ова, планираме целосно да се посветиме на барање на инвестиции.

  1. Што е она што го научивте на последниот #swskopje и што би смениле доколку повторно ја имате истата можност да се натпреварувате?

  На Стартап Викендот научивме колку е битен тимот и егсекуцијата на самата идеја. Имаше огромен број на идеи, исто така голем број на тимови, но најуспешните беа тие што најповеќе го инвестираа своето време и труд во нивните прототипови.

  Ние веруваме дека се се случува со причина, па не би менувале многу околу тој викенд.

  1. Што им препорачувате на тие што планираат да дојдат на #swskopje?

  На идните учесници на Стартап Викендот им препорачуваме да не спијат и да не се враќаат дома. Да се запознаваат со нови професионалци, да работат напорно на нивните проекти, да учат и да ги искористат максимално судиите и менторите.

  1. Дали се гледаме пак на 28ми Октомври?

  Се разбира дека ДА. Ние редовно се ВозиМе на секој Стартап викенд. 🙂

  Дали вие ќе учествувате на овогодинешниот Стартап Викенд Скопје? Пријавете се уште денес на: www.sw.mk или земете ја вашата карта овде.  #SWSkopje Success Story: NCS

  Серијата на успешни и интересни стартап приказни кои произлегоа од Стартап Викенд Скопје продолжува. За таа цел направивме кратко интервју со дечките од NCS – тим кои сакаат преку апликацијата VoiTEx да им помогнат на глувите и лицата со оштетен слух да воспостават телефонски повик.

  startupweekendskopje-1

  На петиот Стартап Викенд го освоивте првото место. Дали продолживте да работите како тим и дали апликацијата што ја изработивте работи во моментов?

  Здраво на сите, па како сте Startup Weekend? Моментално тимот сеуште функционира така да спремете се во блиска иднина на еден земјотрес

  Дали во меѓувреме најдовте инвеститор за апликацијата?

  Да ви кажам, сеуште не сме почнале да бараме инвеститор за VoITex, но не имаат исконтактирано неколку потенционални инвеститори.

  Што е она што го научивте на последниот #swskopje и што би смениле доколку повторно ја имате истата можност да се натпреварувате?

  Ептен ми е ќеиф што се наближува уште еден Startup Weekend, уште една дружба, нови идеи, нови пријателства… На секој ваков настан има многу да се научи, дали било кодирање, презентирање и сл. Самото тоа што има добри ментори од кои може да се научи премногу, доволно кажува присуството на ваков настан. Дали би смениле нешто? Хмммм……

   Што им препорачувате на тие што планираат да дојдат на #swskopje?

  Ич да не се плашите да се пријавите. Топ забава, топ луѓе, неспиени ноќи J

  Дали се гледаме пак на 28ми Октомври?

  Тоа не се кажува 🙂