Titan Gate

Ние сме Тайтън Гейт – една от най-бързо развиващите се дигитални компании в региона. През 2017 бяхме отличени от международната консултантска фирма Делойт, класирайки се на 2-ро място в тяхната престижна класация Deloitte Technology Fast 50 за Централна Европа. Същата година заехме и 150-то място за региона Европа, Близкия Изток и Африка (Deloitte Technology Fast 500).

Ние сме добре познати в дигиталния свят с нашите две компании – PhoneArena.com и PubGalaxy.

Всичко започна през 2001 год., когато страстта на нашия изпълнителен директор бе превърната в стартиращ проект отвъд океана. Не след дълго той се завръща в родната Варна, където поставя основите на това, което по-късно ще се превърне в една от най-бързо развиващите се технологични компании в България.

PhoneArena.com e един от първите уебсайтове, посветени на мобилните телефони. Сайтът бързо добива международна популярност и с годините се доказва като един от най-достоверните източници на информация за света на мобилните технологии. Експертността и страстта на авторския екип, са една от причините сайта да бъде предпочитан от милиони хора по цял свят. На сайта нашите читателите могат да открият както новинарски статии, така и оригинални авторски материали, спецификации на телефони,  сравнения между различни телефони и видео ревюта.                                                              Нашата мисия – Guide people through the wonderful and empowering world of mobile technology  

PubGalaxy подпомага устойчивото развитие на независими информационни уебсайтове, грижейки се за техните рекламните пространства. Ние сме доверен партньор на повече от 300 международни уебсайта, като през годините сме доказали, че знаем как да увеличим техните приходи от реклама. Бъдейки част от един бързо развиващ се пазар, какъвто е този за онлайн реклама, ние оперираме в много динамична и интересна среда, която ни предизвиква да бъдем по-добри всеки ден.  Нашата мисия – To fuel sustainable business growth for independent publishers
ScaleFocus насърчава създаването на иновации и подкрепя Startup Weekend Varna

Иновациите са важна съставка за успеха на една високотехнологична компания.

ScaleFocus е един отличен пример как иновативното мислене се е превърнало в част от културата в организацията. Страстта към новите технологии и стремежът към създаването на иновативни решения за бизнеса са обединяващата нишка, която свързва всички над 700 служители на компанията. В стратегическите решения на мениджмънта също ясно се откроява желанието за инвестирането в иновации и създаването на проекти с добавена стойност за обществото.

 

През 2018 ScaleFocus е обявена за най-добър научно-развоен (R&D) център, поради създадения вътрешен генератор на идеи и инкубатор за тяхното развитие. През последната година служители от компанията работят усилено по 5 иновативни проекта за решаване на проблеми в здравеопазването, изменението на климата и социалните иновации.

 

Същевременно, компанията е отличена от БАА и БАСКОМ и като „Най-иновативно работно място“ за 2018 година.

 

ScaleFocus участва активно в изграждането на устойчива екосистема, която да насърчава и подкрепя иновациите като двигател на промяната. Компанията често се включва в проекти и инициативи, насочени към създаването на иновации и споделяне на добри практики в областта на новите технологии.

 

Следвайки своя стремеж към технологично развитие и подкрепа на новите идеи, през 2019 година ScaleFocus е основен партньор на Startup Weekend Varna.

 

 

ScaleFocus е високотехнологична компания, фокусирана върху разработването и интеграцията на съвременни, иновативни технологични решения в областите Digital, Data и Cloud. 

 

За последните 7 години ScaleFocus има над 300 успешно реализирани проекта и е успяла да се утвърди като доверен партньор, предоставящ експертни услуги за дигиталната трансформация на бизнеси от цял свят. Компанията има офиси в София, Пловдив, Варна, Бургас, Лондон, Мюнхен, Цюрих и Вашингтон.

Повече за компанията можете да научите на: scalefocus.com
Университетска Библиотека

Университетската Библиотека, като културен  и информационен център , ежегодно организира събития като: изложби, лекции, семинари, конференции, състезания и др. Интересът към тях е традиционно висок. Те дават възможност за запознаване и обсъждане на проблематика, вълнуваща младите хора в университета. Събитията стават  със съдействието на преподаватели и външни фирми. Студенти от спец. ИД излагат свои произведения в залите на библиотеката, като най-добрите се награждават по време на Майските тържества. 

Тази година XI издание на на най-дълго просъществувалия Startup Weekend в България събра над 50 бъдещи и настоящи предприемачи, които ще работиха под мотото “No talk, All Action!”. Отново Университетска библиотека приюти непрестанно търсещите нови хоризонти “млади предприемачи”.

инж. Любов Вълкова

Р-л Университетска библиотека

ТУ-Варна, ул.”Студентска” 1

тел. 052 383 457

GSM +359 89 990 5004
Дигиталният портфейл iCard с предизвикателства към участниците

iCard e приложение, което пренася портфейла в телефона ви и прави плащанията бързи и сигурни. iCard събира на едно място картите ви за лоялност, дебитни и виртуални карти, гифт карти и прави възможни безплатните и мигновени парични трансфери между iCard потребители.

В петък, 28 септември, от 18:00 ч. до 20:00 ч. участниците в Startup Weekend Varna ще могат да посетят щанда на iCard и да се запознаят от близо с българския дигитален портфейл, достигнал над 150 000 изтегляния само за няколко месеца и заел челна позиция в Google Play в категория “Финанси”.

∙             В събота от 11:30 ч. до 12:00 ч. всички желаещи ще могат да се включат в iCard предизвикателство и ще имат шанса да спечелят парична награда. Паралелно с него ще бъде обявено и началото на втората игра на „Айкарт“ АД с награда: „Мениджър за един ден“ в компанията.

∙             В неделя изпълнителният директор на iCard, Явор Петров, ще награди участниците от играта.
„Айкарт“ АД партнира на събитието Startup Weekend Varna

Всяка година iCard AD превръща милиони плащания в реалност, защото вярва, че зад всяко плащане се крие уникална история!

 

iCard AD е утвърден лицензиран издател на електронни пари и е сред лидерите на европейския пазар за финансови услуги, базирани на високи технологии.

Дружеството оперира във всички държави от Европейската икономическа зона и обслужва над 250 хил. частни и над 55 хил. бизнес клиенти, като обработва над 10 милиона трансакции годишно.

Продуктовото портфолио на компанията включва брандовете: iCard, LeoPay, LeuPay Wallet, GiftCard, iCard Credit, iCard Direct, myATM, PremioCard. Те осигуряват на клиентите интуитивни, достъпни и сигурни услуги по приемане и обработване на плащания, издаване и персонализация на дебитни и кредитни карти, гифт карти, сметки за електронни пари, решения за разплащания, ATM услуги и др.  

Повече информация за iCard AD („Айкарт“ АД) можете да откриете на: www.iCard.com

„Айкарт“ АД партнира на събитието Startup Weekend Varna, което дава възможност на младите хора да реализират своите интересни бизнес идеи и проекти, както и да получат насоки от ментори с доказан опит в сферата на бизнеса.   

 

На 30.09.2018 г. от 18:30 часа, г-н Явор Петров, Изпълнителен Директор на „Айкарт“ АД, ще се включи в Startup Weekend Varna с представяне на компанията, нейните успешни практики, наложени брандове и водещи проекти.
Запознайте се с БУЛАВТО БЪЛГАРИЯ АД

БУЛАВТО БЪЛГАРИЯ АД е основано през 1993 година в гр. Варна от хора, обичащи автомобилите, скоростите и сервизите. Започва дейността си с продажба и лизинг на леки (нови и употребявани) автомобили. От 2001 година съсредоточава развитието си върху продажа и сервиз на тежкотоварни автомобили, автобуси, пожароспасителни автомобили, специализирана техника, сервиз с оригинални резервни части.

Дружеството предлага на клиентите си продукти на реномирани и доказали качеството и ефективността си марки.

БУЛАВТО БЪЛГАРИЯ АД е оторизиран дилър на IVECO от 2001 г. Основните продажбени-сервизни центрове се намират в градовете София, Варна и Бургас. В тях се извършва продажба и гаранционен и извънгаранционен сервиз на пълната гама (лека, средна и тежка) товарни автомобили с марката – ванове, шасикабини с надстройки, влекачи, самосвали, специализирана техника и т.н. Богатата гама на IVECO BUS предлага градски, извънградски и туристически автобуси с различни нива на оборудване, произведени върху шаси IVECO.

Дружеството е единствен официален представител в България на противопожарна техника MAGIRUS – най-реномираната марка, произвеждаща противопожарни и аварийно-спасителни автомобили, противопожарни стълби, противопожарно и специализирано оборудване.

Генераторите за електроенергия и двигатели за индустриално и морски приложение FPT допълват гамата от продукти, на които дружеството е вносител.

БУЛАВТО БЪЛГАРИЯ АД разполага с най-голяма мрежа за сервизно обслужване на продуктите, които предлага, като покрива основните градове в България, за да бъде максимално близо до клиентите си.

С натрупаните повече от 25 години опит в продажбите и сервиза, БУЛАВТО БЪЛГАРИЯ АД предлага на многобройните си клиенти от цялата страна лична консултация, съобразена с нуждите, световно известни продукти и висококачествен сервиз, за да отговори на големите очаквания, които клиентите заслужават.

FB page: https://www.facebook.com/DealerIveco/

Website: http://www.fordtrucks.bg
SEED/ACCELERATION AND START-UP FUND

Be prepared for Fund of Funds: Financing for the 2nd generation of acceleration and start-up funds in Bulgaria backed by EU resources this Sunday.

We will talk about the opportunities of funding for starting companies on concept level.

You can find more about Fund of Funds in our blog: https://www.techstars.com/content/uncategorized/fund-of-funds/

FUND MANAGER OF FINANCIAL INSTRUMENTS IN BULGARIA

FUND MANAGER OF FINANCIAL INSTRUMENTS IN BULGARIA

Who we are?
The Fund Manager of Financial Instruments in Bulgaria EAD /FMFIB/ was established in September 2015 as a commercial entity, wholly owned by the Bulgarian State, for the purpose of managing the financial instruments /FI/ designed to support the implementation of operational programmes /OP/ co-financed by the European Structural and Investment Funds /ESIF/. All OP funds are pooled into a common Fund of Funds structure, under the FMFIB management. Centralizing the management of financial instruments aims also at building relevant expertise at a national level.

The mission of the FMFIB is the effective and sustainable management of Financial Instruments through entrusting mandates to financial intermediaries based on competitive and open processes, which provide for mobilizing additional private capital.

What type of financial instruments do we manage?
For the current programming period 2014-2020 FMFIB has signed funding agreements for FIs management with the following four Operational Programmes: Regions in Growth (OPRG), Innovation and Competitiveness (OPIC), Environment (OPE) and Human Resources Development (OPHRD).

The public resources managed by FMFIB amount currently to EUR 600+ million. The expected leverage effect would boost the cumulative monetary contribution to nearly EUR 1.4 billion, which will be actively invested in the Bulgarian economy. Generally, the Financial Instruments provide for equity (incl. quasi-equity) and debt (incl. risk-shared loans and/or guarantees) financing. Those FIs address identified market inefficiencies.

The equity portfolio managed by FMFIB amounts to EUR 150 million of gross funding. The equity investment strategy agreed with OPIC envisages four types of funds covering the entire investment cycle across the VC/PE spectrum, including a designated Technology Transfer Fund. Based on procurement procedures, which comply with the national and the EU regulations, FMFIB will select fund managers, which in turn will set up EU based alternative investment funds, where FMFIB will take the role of a limited partner alongside other independent private investors. FUND OF FUNDS, 30-32, Totleben Bvrd., Sofia 1606, Bulgaria Tel. +359 2 801 40 50, office@fmfib.bg, www.fmfib.bg

The equity funds have the follow major characteristics:

 • Seed/acceleration and start-up fund
  • Seed/acceleration and start-up fund aims to improve the prospects of survival of start-ups and support sustainable and knowledge-based business models. The budget amounts to EUR 51 million. The procedure for selecting Fund managers has been launched in September 2017 and it’s on his final stage. The resource is expected to be on the market in the end of 2018 – beginning of 2019.
 • Venture Capital fund
  • The purpose of the Venture Capital Fund is to invest in a diversified portfolio of enterprises through equity and quasi-equity instruments, thus supporting the growth of early stage SMEs in Bulgaria. The VC Fund would also provide strategic support to its investees so to enhance their competitiveness by strengthening management capacity and good corporate governance practices. The budget amounts to EUR 24 million. The procedure for selecting Financial intermediaries has been launched in May 2018. The deadline for sending applications for participation in the procedure is June, 25th. The financial resources will be on the market in the end of 2018 – beginning of 2019.
 • Mezzanine/Growth Fund
  • The Mezzanine/Growth Fund aims to support matured-stage SMEs with strong growth potential. The fund will support the companies in increasing their manufacturing or service capacity and the development of new products and production methods. The budget amounts to EUR 38 million. The procedure for selecting Financial intermediaries is going to be launched in the first half of 2018 and the financial resources will be on the market in the end of 2018 – beginning of 2019.
 • Technology Transfer Fund (TTF)
  • The Technology Transfer Fund will secure equity and quasi-equity financing to final recipients which develop projects in alignment with the goals of the national strategy for smart specialisation focusing of industries such as ICT, pharmaceutical and bio technologies, mechatronics, nano- and clean technologies, creative and recreational industries. Eligible final recipients include both SMEs and large companies. The budget amounts to EUR 30 million.

   The TTF’s main purpose is to support the commercialization of viable projects, incl. at their proof of concept stage, generated by scientists, universities, research organizations etc. as well as the business.
Taking a look back to Startup Weekend City

11941242_747342242078992_7749270662980080306_n
One weekend full of networking, teamwork, innovative approaches, and awesome pitches. The weekend full of awesomeness! Briefly we called it: Startup Weekend City.

 

Startup Weekend City followed the same basic model: Anyone was welcome to pitch their startup idea and receive feedback from their peers. We’re focusing on projects and innovations associated with the city in which we live. Projects should aim at improving the various sectors operating in an urban environment – infrastructure, education, social work, business, science, ecology, tourism, transport, logistics, communications, etc. Ten teams with ten ideas working hard for 54 hours in Varna city. 54-hour frenzy of business model creation, coding, designing and market validation. Highly motivated group of startup enthusiasts built their ideas together. The culminating point was presentations in front of entrepreneurial leaders with another opportunity for critical feedback. People left with more experience, insight, knowledge, friends, and resources then they came with. Some of them took even more – the prizes.

 

The winning team from a recent Startup Weekend City event in Varna city is working to make its project, a wireless network, a reality. MAREA.IO provide free and reliable connection to the most important information systems in your lovely city. As part of the concept “SMART City”, provides access to information on interesting projects in your city, upcoming social events, public transport, the local library, local business units and all public services that can benefit. MAREA.IO will be a key part of the city of the future, which will connect sensors, smart devices and services.

 

So far it was easier part for the team. Segments Accelerator provides in cooperation with Austrian Business Agency and Vienna Business Agency their commitment. The winners will continue work in Vienna.

 

Second place prize was won by Panther Run – free mobile application for iOS and Android that turns the ordinary running a unique experience. Using your headphones, Panther Run creates a new type of virtual reality and thereby transform your workout into action, horror or adventure game. So instead of choosing between sports and gaming, you can have both.

 

Third place went to the team Bin It Smart. The company is developing a radically new automated smart bin to aware people recycling, using the lost potential of their waste and also contribute to social initiatives.

 

Congratulations to all of you! We are extremely proud that so many awesome and innovative business ideas were born at this event!

 

In the end, remember the purpose of a Startup Weekend is not about winning a competition, but rather about the awesome experience through teamwork. The most important is growing beyond limits and turning ideas into reality. So, keep moving ahead and rock the world!

 

 
Social Concept – Pack your mission gear

To celebrate the James Bond movie “Spectre”, Heineken invites consumers around the world to participate in an epic Instagram adventure: #SPYFIE

Show us what you would pack to join the mission and post a picture on Instagram with the #SPYFIE

HEINEKEN The Chase